Czarnuszka 'Midnight’

14.00 brutto

nasion w opakowaniu: ok 100 szt

aksamitne ciemnofioletowe kwiaty i ciemnofioletowe główki nasienne

Na stanie

Opis

Nigella papillosa 'Midnight’

Wysokość odmiany ok 90cm

Czarnuszka  jest niezwykle łatwa w uprawie. Odporna roślina jednoroczna, może być wysiewana wczesną wiosną  bezpośrednio w miejscu, w którym ma zakwitnąć. Od siewu do kwitnienia mijają zaledwie trzy miesiące. Kwiaty dobrze nadają się do tradycyjnych ogrodów przydomowych lub do sadzenia na łące, gdzie gleba jest nieco sucha i niezbyt bogata. Stanowią wspaniały dodatek do mieszanych rabat, a ich kwiaty przyciągają i karmią pszczoły oraz inne pożyteczne owady. Po opadnięciu płatków kwiaty zamieniają się w małe lampiony, a strąki nasion można suszyć do dekoracji wnętrz na zimę.

Wysiewać rzadko bezpośrednio do gruntu późną zimą do wiosny lub jesienią (można też siew sukcesywny – przedłuży to okres kwitnienia);
Kiełkowanie trwa 10-14 dni gdy temperatura jest ok 15-18⁰C. Jeśli chcesz wysiać na rozsadę to warto tacki najpierw trzymać w chłodzie, potem przenieść je do cieplejszego pomieszczenia. Można też użyć metody 'winter sowing’.

Preferuje słoneczne, otwarte stanowiska, ale będzie rosnąć w większości miejsc i gleb.
Wczesną jesienią można wysiewać w osłoniętych miejscach, aby uzyskać wcześniejsze kwiaty w następnym roku. Posadzona jesienią roślina wypuści korzeń palowy i utworzy rozetę pierzastych liści w okresie zimowym. Gdy wiosną temperatura się ociepli, łodygi kwiatowe wystrzelą w górę. Jeśli wiosna jest sucha, należy zapewnić jej wodę, a wyrośnie duża i wyprostowana. Bez wody ma tendencję do przewracania się.

Zbiór na kwiaty cięte: 65 do 70 dni do osiągnięcia dojrzałości dla kwiatów i 80 do 85 dla strąków.
Ścinaj, gdy kwiaty są w pełni otwarte, ponieważ pąki nie otworzą się po ścięciu ale gdy płatki nie są jesze rozdzielone. Strąki nasion należy zbierać, gdy są twarde w dotyku. Ogławianie przedłuża kwitnienie, ale zostaw kilka roślin do obumarcia i samosiewu.

Aby wysuszyć strąki, należy je ściąć, gdy są jeszcze zielone i świeże. Zwiąż łodygi w wiązkę i połóż do góry nogami do wyschnięcia.